Endüstriyel robot, sürekli hareket eden bir montaj hattının gerektirdiği gibi yoğun üretim görevlerini otomatikleştirmek için geliştirilmiş bir robottur. Büyük, ağır robotlar olarak, bir endüstriyel tesis içinde sabit konumlara yerleştirilirler ve diğer tüm işçi görevleri ve süreçleri onların etrafında döner.
Endüstriyel robotların özellikleri, üreticilere, ihtiyaçlara ve yer alacakları senaryoya göre değişiklik gösterecektir.
Uluslararası ISO 8373:2012 standardına göre endüstriyel robot tanımı, ‘çok fonksiyonlu, yeniden programlanabilir, otomatik olarak kontrol edilen, üç veya daha fazla eksende programlanabilen, tek bir alana sabitlenebilen veya endüstriyel otomasyon uygulamalarında kullanım için mobil olan manipülatör’dür.
World Robotics 2021 raporundan alınan aşağıdaki tablo, mobil robot kurulumlarının yıllık gelişimini ve tahminini göstermektedir.
Endüstriyel Robotlar nerelerde kullanılır ?
Günümüzde endüstriyel robotlara erişimi olan sadece büyük şirketler değil. Giderek daha fazla KOBİ, belirli süreçleri otomatikleştirerek kârlılıkta artış ve üretim maliyetlerinde düşüş yaşıyor.
Endüstriyel robotiğin amaçlarından biri, üretim hatlarını daha çevik ve her müşterinin özel ihtiyaçlarına uyarlanabilir hale getirmek için optimize etmektir.
Endüstriyel robotlarının entegre edildiği ana alanlar:
- Lojistikte Robotik: Malzemelerin farklı alanlarda taşınması için otonom mobil robotlar ve statik işbirlikçi robotik kolların çalışma alanını genişleten mobil manipülatörler. Endüstriyel robotların kullanıldığı bazı lojistik görevler, diğerleri arasında, alma ve yerleştirme, metroloji, paketleme, cilalama, vidalama veya delme veya paletlemedir.
- Denetim ve bakım için robotik: erişilmesi zor veya operatörler için tehlikeli alanlarda denetim görevlerinde sensörler veya yapay görme ile donatılmış robotik sistemlerin entegrasyonu. Bu robotlar otonom olarak çalışabilir veya bir operatör tarafından uzaktan kontrol edilebilir.